BELTED GALLOWAYS VAN JASKOLKA IN POLEN

 

Een Galloway is een hoornloos, meestal zwart behaard runderras dat oorspronkelijk uit Schotland komt. Galloways worden vaak in natuurgebieden ingezet als grote grazers. Ze hebben weinig zorg nodig en zijn niet agressief. Jaskolka bezit Belted Galloways en zo zijn er ook rood achtige en witte Galloways. Bij ons zullen na de gewenning periode de Galloways bij de paarden gaan grazen. Reden is dat de paarden en koeien op verschillende manieren grazen en door deze samen te voegen krijgen we betere weiden. De Galloway stamt af uit de Keltische tijd in Schotland.

Verwant aan de Galloway is de Belted Galloway, die net als de Hollandse Lakenvelder, een witte band heeft dwars over het lichaam. Er is veel gespeculeerd over het ontstaan van de Belted Galloway. In zijn wetenschappelijke publicatie “An Illustrated History of Belted Cattle”, verschenen in 1970, stelt Lord David Stuart dat Galloways van origine al in verschillende variaties voorkwamen: zwart, gespikkeld, met een witte kop, rood, grijsbruin, wit en met een witte band. Belted Galloway’s zijn inmiddels over de hele wereld verspreid, van Amerika tot Nieuw-Zeeland en in verschillende Europese landen. Het aantal is echter beperkt: over de hele wereld zijn er ongeveer tweeduizend. De Belted Galloway is een ideale hobbykoe: kalft makkelijk af, is niet ziektegevoelig, vergt weinig onderhoud. Ze hoeven zelfs niet ontwormd te worden. Vezelrijk voer, schraal gras, dat hebben ze nodig. De koeien groeien langzaam en dat komt de kwaliteit van het vlees ten goede. Dat is mals, en bevat weinig water. In Schotland is een Belted Galloway Stamboek, maar onze dieren zijn ingeschreven in het Duitse stamboek. Reden is dat we de dieren in Duitsland bij een gecertificeerd biologisch bedrijf gekocht hebben. We moeten dit doen, omdat ook wij ecologisch zijn en dus alleen bij ecologische bedrijven mogen kopen en verkopen.

De ras kenmerken (Bron Wikepedia)

De Galloway is kortbenig en heeft een ruig haarkleed, dat hem ’s winters in staat stelt buiten te blijven grazen en zelfs tijdens strenge kou te overleven. Het haar van de Galloway is lang en golvend en ook de oorschelpen zijn karakteristiek. Galloway-koeien hebben een gemiddelde schofthoogte van 120 cm en wegen 450-590 kg: stieren zijn gemiddeld 130 cm en wegen 600-900 kg.

De dieren zijn robuust en vruchtbaar. Vaarzen zijn dekrijp op een leeftijd van 20-27 maanden, de tussen kalftijd bedraagt 365 dagen. De koeien, die over een sterk beschermend moederinstinct beschikken, kunnen gedurende hun leven aan 10-12 kalveren het leven schenken. De kalveren wegen bij de geboorte 25-30 kg en zijn vitaal.

Het ras is geschikt voor extensieve vleesproductie. Op driejarige leeftijd is een Galloway rund rijp voor de slacht. Sinds het begin van de 19e eeuw is Galloway-rib een bekende en gewaardeerde vleessoort bij Londense slagers

Een volwassen Galloway heeft ongeveer een 1,5 HA grasland nodig, maar geen hoge kwaliteit gras. Ze zijn sobere grazers.

 

Waaruit bestaat onze groep Galloways

Onze groep bestaat uit 8 dieren in verschillende leeftijden.

Dit zijn 7 vrouwelijke en 1 mannelijke Galloway.

Santamaria Geboren 24-02-2011  oormerk DE-14 039 62341

Solveig       Geboren 29-01-2017 oormerk DE 1405186979

Elisa  Geboren 28-02-2012 oormerk DE-14 042 07327

Caesar geboren 11-02-2017 oormerk DE 14 055 91711

Simba Geboren 15-05-2015 oormerk DE-14 050  85543

Sunnhild  Geboren 01-04-2915 oormerk DE-14 050 85531

Hannah Geboren 23-01-2916  oormerk DE-14 051 86908

Bienchen Geboren 23-04-2016 oormerk DE 14 051 86959

In maart 2017 zullen de twee oudere koeien gedekt worden en ook de twee vaarsen van 2015. Het zou dan als alles goed gaat in december 4 kalfjes geven.

Hoe gaan wij dit vorm geven.

De eerste maanden zullen we de dieren dicht bij huis houden, want zowel wij als de Galloways zullen moeten wennen aan elkaar. Dat geldt niet alleen voor ons, maar ook voor onze paarden. Na een maand of twee zullen we de dieren in onze weides laten lopen en als alles goed gaat tussen de Tinkers. Als dit niet makkelijk gaat zullen we ze verweiden waar de Tinkers net klaar zijn met grazen.

Zoals eerder geschreven zijn de vaarsen al vroeg geslachtsrijp en kunnen we er ook mee gaan fokken. We zullen dit doen middels het stiertje dat we hebben of door kunstmatige inseminatie.

De gedachten gaan uit naar de vaarsen wellicht te verkopen hier in Polen en de stieren bij ongeveer 2,5 jaar naar de slacht te brengen.

We moeten dit echter tegen die tijd zien wat het beste is verkopen of slachten. Zoals geschreven is het vlees van zeer goede kwaliteit en zouden we dit ook in ons restaurant van het pension kunnen serveren. Op zijn minst weten we hoe de dieren geleefd hebben.

Belangrijkste voor ons is dat de gronden beter worden en door het verschil in grazen van zowel Tinkers als Galloways kunnen we vermoedelijk geheel zonder ontworm kuren gaan werken. Dit is wat we eigenlijk willen bereiken. Dus niet meer ontwormen en mooie goede weiden.

 

 

 

 

 

 

 

Pension Jaskółka in de zomer
  • English
  • Deutsch
(c) 2011, Jaskółka. Alle rechten voorbehouden.