Tinkers

De zeer bonte Tinkers zijn middelgrote krachtige allroundpaarden. De schofthoogte is tussen de 135 en 170 cm. Het fundament is zeer stabiel met duidelijk ontwikkelde gewrichten en de staart is laag ingeplant. Hun vacht heeft een wat langere structuur dan we bij warmbloedpaarden gewend zijn. Ze hebben veel beharing aan de benen. De kleur is bij de meesten zwart-bont, maar ook bruin komt voor en enkele hebben zelfs drie kleuren. Bijna de helft heeft ogen met een afwijkende kleur, maanogen zijn geen uitzondering.

Men onderscheidt twee verschillende typen:

  • Het zware wagen/koets type (Cob);
  • En het iets lichtere rijtype (Grai).

De herkomst van deze paarden is niet met zekerheid bekend. Maar ze hebben vele jaren de zigeuners geholpen om rond te trekken op de Britse Eilanden en hun karakter is zeker beïnvloed door dit werk. Een “kushti grai“, de Zigeuneruitdrukking voor een goed paard, moet hard kunnen werken gedurende vele uren per dag, geduldig zijn en het meest van al betrouwbaar. Ze stralen kalmte en harmonie uit, ongeacht wat hun leeftijd of trainingsniveau is.

Niet kan een Tinker van zijn stuk brengen!

Ze zijn uiteindelijk toevertrouwd met het trekken van de zigeunerwagen of  “vardo”, het mobiele huis, werkplaats en trots van zijn zigeunermeester. Tinkerpaarden komt men tegenwoordig nog steeds tegen in de stillere gebieden van Engeland en Ierland, trekkend voor de vardo, de traditionele en schitterend gedecoreerde zigeunerwagen die in hun hoogtijdagen net zoveel kostte als een huis en zelfs vandaag nog tot 15.000 pond (ongeveer € 25.000) kost.

De dieren hebben een goed uithoudingsvermogen in stap en draf. Hun temperament is rustig maar toch levendig. Springen gaat hun gemakkelijk af. Ook dressuur en westernrijden is mogelijk. De Tinker is een prima rekreatiepaard voor het aangespannen rijden en onder het zadel.

Pension Jaskółka in de zomer
  • English
  • Deutsch
(c) 2011, Jaskółka. Alle rechten voorbehouden.